השכרת דירה שהתקבלה בירושה עשויה להיות אטרקטיבית מבחינה כלכלית, אך חשוב להבין את ההיבטים המיסויים הכרוכים בכך. קיימים מספר מסלולי מיסוי על השכרת דירה כזו, ובתנאים מסוימים אפשר לקבל פטור ממס על ההכנסה משכר הדירה. כדי לממש את הזכאות לפטור, יש לעמוד בתנאים המוגדרים בחוק, ולבצע את התהליך בצורה מסודרת. הצטרפו אלינו, עורכי הדין של ירושה צודקת, כדי לקבל את כל המידע הרלוונטי על קבלת פטור ממס על השכרת דירה בירושה.
ירושה צודקת: "אתם זכאים לקבל פטור ממס על השכרת דירה בירושה שקיבלתם מבן משפחה שנפטר"
בשביל להיות זכאים לפטור ממס על השכרת דירה שהתקבלה בירושה, יש לעמוד בכמה תנאים:
- דירת המגורים היחידה: הדירה המושכרת חייבת להיות דירת המגורים היחידה של בעל הנכס. כלומר, בעל הדירה לא יכול להחזיק בדירות נוספות המושכרות או בשימוש אישי.
- הכנסה מהשכירות לא תעלה על תקרה מסוימת: הפטור ממס יחול על הכנסה מהשכירות עד לתקרה של 5,090 ₪ בחודש. אם ההכנסה מהשכירות חורגת מעל סכום זה, רק ההכנסה העודפת תהיה חייבת במס.
- לא ניתן לנכות הוצאות שוטפות: אם ההכנסה משכר דירה היא פטורה ממס, לא ניתן לנכות הוצאות שוטפות (כגון תיקונים, ארנונה, ביטוחים) כנגד ההכנסה הפטורה.
בשביל לממש את הזכות לפטור ממס על השכרת דירה שהתקבלה בירושה, בעל הדירה צריך להגיש בקשה לרשות המיסים, לכלול את כל המסמכים הרלוונטיים ולהוכיח שהוא עומד בשלושת התנאים הללו.
מיסוי על השכרת דירה שהתקבלה בירושה
מסלולי המיסוי האפשריים
בעת השכרת דירה שהתקבלה בירושה, קיימים מספר מסלולי מיסוי אפשריים. מסלול המס המתאים לכם תלוי במספר גורמים כמו גובה ההכנסה מדמי השכירות, מספר הדירות שבבעלותכם והאם הדירה משמשת אתכם למגורים.
- מסלול פטור ממס: במסלול זה, ההכנסה משכר דירה פטורה לחלוטין ממס וזאת, כאמור, עד לתקרה הקבועה בחוק. כדי להיות זכאי למסלול זה, על הדירה המושכרת להיות דירתכם היחידה ולא לשמש אתכם למגורים.
- מסלול מס מופחת בשיעור 10%: במסלול זה תשלמו מס בשיעור מופחת של 10% על ההכנסה החייבת משכר דירה. ההכנסה החייבת מתקבלת לאחר קיזוז ההוצאות השוטפות המוכרות בגין הדירה המושכרת.
- מסלול מס מלא: במסלול זה כל ההכנסה משכר דירה חייבת במס בשיעורי המס השולי הרגילים. עם זאת, תוכלו לנכות את כל ההוצאות השוטפות המוכרות בגין הדירה המושכרת כמו ארנונה, תיקונים, ביטוח וכו'. יתרת ההכנסה לאחר קיזוז ההוצאות תתווסף ליתר ההכנסות שלכם בהתאם למדרגות המס.
חישוב המס כשגובה דמי השכירות משתנה במהלך השנה
לעיתים, מתעוררת השאלה כיצד יש לחשב את גובה המס כאשר דמי השכירות משתנים במהלך השנה. למשל, כאשר בחלק מהשנה הדירה הושכרה בסכום של 6,000 ₪ לחודש ובחלק אחר בסכום של 4,000 ₪ לחודש. במקרה כזה, יש לחשב את גובה ההכנסה החייבת באופן יחסי לתקופות השונות. אם אתם מסתבכים בחישוב היחסי של ניכוי המס שאתם זכאים לו לפי תקופות ההשכרה השונות, פנו אלינו ונשמח לתת לכם שירות משפטי בירושה צודקת לצורך חישובי הזכאות והגשת המסמכים הרלוונטיים.
מקרים מיוחדים בהשכרת דירה יחידה שהתקבלה בירושה
בעל דירה המשכיר את דירתו היחידה, תוך מגורים במקביל בשכירות
כאשר בעל דירה יחידה מחליט להשכיר את דירתו ובמקביל לגור בשכירות בדירה אחרת, יחולו לגביו כללי מיסוי מיוחדים. ההכנסה משכר דירה תהיה פטורה ממס עד לתקרה של 5,090 ₪ לחודש, אך מנגד שכר הדירה שישלם עבור הדירה בה הוא מתגורר לא יוכר לו כהוצאה.
במקרה כזה, כדאי לשקול האם ההכנסה הפטורה משכר דירה עולה על ההוצאה בגין שכר הדירה בה מתגוררים. אם ההפרש הוא חיובי, אזי כדאי להשכיר את הדירה. אם ההפרש הוא שלילי, ייתכן שעדיף לגור בדירה ולוותר על האפשרות להשכירה.
בעל דירה המשכיר את דירתו היחידה, תוך מגורים במקביל בבית אבות
כללי מיסוי שונים חלים גם על מי שמשכיר את דירתו היחידה אך במקביל שוהה דרך קבע במוסד כמו בית אבות או דיור מוגן. במקרה כזה, ההכנסה משכר דירה תהיה פטורה ממס עד לתקרה של 5,090 ₪, ובמקביל יותרו בניכוי כל ההוצאות השוטפות בגין הדירה המושכרת.
בנוסף, גם התשלום החודשי עבור השהייה בבית האבות או בדיור המוגן יוכר כהוצאה מוכרת לצרכי מס וינוכה מההכנסה החייבת במס. כך למעשה, ייהנה משני עולמות – גם מהכנסה פטורה משכר דירה וגם מניכוי ההוצאות בגין מגוריו במוסד.
התמודדות עם התנגדות של אח המתגורר בדירה שהתקבלה בירושה
לעיתים, כאשר אדם מקבל דירה בירושה מההורים, מתגורר בה אח או אחות שמסרב לפנות את הדירה. במקרים כאלו עשויה להתעורר מחלוקת בין האחים כאשר האח המתגורר בדירה טוען שמגיעה לו הזכות להמשיך ולהתגורר בה, בעוד ששאר האחים רוצים למכור או להשכיר את הדירה.
על מנת להתמודד עם התנגדות של אח המתגורר בדירה, ראשית כדאי לנסות ולהגיע להבנות ולפשרה בין הצדדים. אפשר לנסות למצוא פתרונות יצירתיים כמו מתן אורכה לאח המתגורר בדירה למציאת דיור חלופי או אפילו לשכור לו דירה למגורים על חשבון העיזבון.
אם לא הצלחתם להגיע להסכמות, תוכלו לפנות לבית המשפט לענייני משפחה ולהגיש בקשה למתן צו לפינוי הדירה. כדאי לדעת כי בית המשפט מתייחס בכובד ראש לזכויות מגורים ורק במקרים קיצוניים יורה על פינוי מיידי של אדם מדירת מגוריו. מומלץ להיעזר בעורך דין העוסק בדיני ירושה ומקרקעין כבר מהשלבים הראשונים של ההתדיינות מול האח המסרב לפנות את הדירה. בעזרת ייצוג משפטי הולם אפשר יהיה למצוא את האיזונים הנכונים בין זכויות האח המתגורר לבין זכויות שאר היורשים בדירה.
עצה מאיתנו
אף על פי שיש לנו את האינטרס להביא אתכם לבית המשפט כדי שנייצג אתכם בסכסוך מול שאר בני המשפחה, אנחנו ממליצים בחום לדחות עד כמה שאפשר את ההתדיינות בבית המשפט. נסו למצוא פתרון לסכסוך בעזרת מגשר, בן משפחה רחוק שמספיק רחוק מהסיטואציה ועדיין מכיר את הנפשות הפועלות ואפילו הליך בוררות. יש באפשרותכם גם להביא את בן המשפחה המסרב להתפנות מהדירה לטיפול משפחתי רגשי שייתן מענה לסוגיה. עם כל זה לא עזר, כמובן שנייצג אתכם בבית המשפט במקצועיות מטעם ירושה צודקת.
לסיכום
השכרת דירה שהתקבלה בירושה עשויה להניב פטור ממס בתנאים מסוימים, אם ההכנסה לא חורגת מהתקרה המותרת ואם הדירה היא דירת המגורים היחידה של בעל הנכס. תהליך המימוש כולל הגשת בקשה לרשות המיסים והגשת דו"חות מס מתאימים. חשוב לדעת כי אם ההכנסה עולה על הסכום הפטור, תשלם המס לפי מסלול המיסוי המתאים. עם הכוונה נכונה ומילוי התנאים, אפשר לנצל את הפטור ממס על השכרת דירה בירושה ולהקטין את הנטל הכלכלי.
המידע באתר הוא לא חוות דעת מקצועית או המלצה מקצועית מכל סוג שהוא. כדי לקבל את הטיפול או את הייעוץ המדויק יש לפנות למומחה בתחום בלבד.