שאלת חלוקת ירושה בין בני זוג היא שאלה מורכבת שצצה פעמים רבות כאשר אחד מבני הזוג נפטר. אומנם החוק ברור מאוד וקובע שהירושה אכן מתחלקת בין בני זוג אבל בפועל, לא כך הדבר. קיימים מצבים רבים שבהם הירושה לא מתחלקת בניהם שווה בשווה, כמו בצוואות חריגות שקובעות זאת, בסכסוכים על החלוקה בין היורשים, בגירושים ובמצבים בהם בן הזוג הנותר פסול מלקבל את הירושה מסיבות משפטיות הקבועות בחוק. בואו נעשה סדר בעניין חלוקת הירושה על פי החוק בארץ ובמצבים מיוחדים נוספים.
סדר הירושה על פי חוק
חוק הירושה בארץ קובע היררכיה ברורה של סדר קבלת הירושה במקרה בו הנפטר לא הותיר אחריו צוואה. הסדר הוא כדלקמן:
- ירושת בן/בת הזוג: בן או בת הזוג הם היורשים הראשונים בתור לקבלת הירושה. אם יש לנפטר בן/בת זוג בחיים, הם יורשים את חלקו. ברוב המקרים מדובר במחצית מהעיזבון, כאשר המחצית השנייה מתחלקת בין שאר היורשים על פי הסדר שנקבע בחוק.
- ירושת ילדים: אם אין לנפטר בן/בת זוג או שיש לו בן/בת זוג אך נותרו נכסים שלא חולקו, הילדים של הנפטר, הנכדים, הנינים וכו’, הם הבאים בתור לרשת. הירושה מתחלקת באופן שווה בין כל הילדים.
- ירושת הורים ובני משפחה אחרים: בהיעדר בן/בת זוג, ילדים וצאצאים אחרים, הירושה עוברת להורים של הנפטר, ואם הם כבר לא בחיים – לאחים ולאחיות של הנפטר. בהיעדר כל אלו, דודים ובני דודים עשויים לקבל את הירושה.
חלוקת ירושה בפועל
אף על פי שהחוק קובע סדר ברור לחלוקת הירושה, במציאות הדברים מורכבים יותר. ישנם גורמים רבים שיכולים להשפיע על חלוקת הירושה. לדוגמה, במקרה של אדם נשוי עם שני ילדים שנפטר ללא צוואה, על פי חוק, בת הזוג אמורה לקבל מחצית מהעיזבון, והמחצית השנייה אמורה להתחלק שווה בשווה בין שני ילדיו. אולם בפועל עשויים להיות וויכוחים בין היורשים על שווי הנכסים, על חובות העיזבון ועל גורמים נוספים שישפיעו על החלוקה הסופית, כך שהירושה תתחלק אחרת. ייתכן שהילדים ידרשו יותר מחצי מהירושה ולא ירצו להתחלק עם בת הזוג של הנפטר מסיבות כאלה ואחרות. או לחילופין, בת הזוג יכולה לדרוש יותר מחצי מהעיזבון. מקרים כאלה מגיעים להסדרים משפטיים ולפשרות שלאו דווקא עולות בקנה אחד עם הכתוב בחוק, בשביל לסייע ליורשים להגיע לפתרון שיספק אותם.
האפשרות לקבוע חלוקה שונה
על אף הוראות החוק, אפשר בהחלט לחלק את הירושה בשונה מהקבוע בחוק, על פי רצון המוריש או בהסכמת כל היורשים. קיימות שתי דרכים עיקריות לעשות זאת:
עריכת צוואה
אדם יכול להכתיב בצוואה כיצד ברצונו לחלק את רכושו לאחר מותו. כל עוד הצוואה תקפה ונערכה כדין, היא גוברת על הוראות חוק הירושה הרגיל. לכן חשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין לענייני ירושה Accordil בעת עריכת צוואה שיוכל לייעץ איך לכתוב ולנסח בדיוק את הצוואה כך שתהיה בעלת תוקף משפטי רשמי.
הסכמה בין היורשים
גם אם לא קיימת צוואה, היורשים יכולים להחליט ביניהם על חלוקה אחרת מזו שנקבעה בחוק, כל עוד כולם מסכימים לכך. הסכמה כזו יכולה למנוע מחלוקות עתידיות ולחסוך הליכים משפטיים ארוכים. העניין הוא שכל היורשים צריכים להסכים פה אחד, ללא יוצא מן הכלל. יורש אחד שלא מוכן להתחייב להסכם בניהם, עשוי למנוע את חלוקת הירושה הפוטנציאלית. מקרים כאלו לעיתים נגררים לבית המשפט.
ירושה וגירושין
סוגיית הירושה מתחדדת במיוחד כאשר מדובר בבני זוג גרושים. במצב כזה, זכויות הירושה תלויות במועד קבלת הירושה ביחס למועד הגירושין.
ירושה שהתקבלה לפני הנישואין
ככלל, ירושה שהתקבלה אצל אחד מבני הזוג לפני הנישואין, תישאר ברשותו גם לאחר הגירושין. רכוש כזה נחשב “נכס חיצוני” ולא יתחלק במסגרת איזון המשאבים.
ירושה שהתקבלה במהלך הנישואין
כאשר ירושה מתקבלת במהלך חיי הנישואין, היא בדרך כלל לא תיכלל בחלוקת הרכוש בין בני הזוג עם הגירושין. עם זאת, בנסיבות מסוימות ייתכן שבית המשפט יורה על חלוקה של נכסי ירושה, במיוחד אם הם שימשו את שני בני הזוג או שהושקעו במשק הבית המשותף.
חלוקת דירה שהתקבלה בירושה
מקרה נפוץ של ירושה הוא קבלת דירה. כאן השיקולים לחלוקה מורכבים יותר – תלוי אם בני הזוג התגוררו בדירה יחד, אם השקיעו בשיפוצה, ואם יש ילדים המתגוררים בה. במקרים כאלה מומלץ להתייעץ עם עורך דין ירושות Accordil המתמחה בדיני משפחה, ירושות וצוואות.
לסיכום
התשובה לשאלה האם ירושה מתחלקת בין בני זוג, היא מורכבת כי היא תלויה בהמון משתנים. אומנם החוק בהיר וחד משמעי, אבל המציאות מראה שלא תמיד הדברים עוברים חלק כפי שהם כתובים. סכסוכים פנימיים בין יורשים עלולים לשנות את סדרי החלוקה, מצבים משפחתיים ייחודיים, מנועים מלקבל ירושות, צוואות יוצאות דופן והסכמים בין היורשים – כל אלה עשויים לשנות את חלוקת הירושה בפועל. כדי לקבל חוות דעת בהתאם למצב שלכם וייעוץ מקצועי, כדאי לפנות למומחים בתחום.